Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Par u dvorištu sa baštenskim setom

Kako urediti svoju kuću za odmor

Dolaskom lepšeg vremena polako počinjemo da razmišljamo o odmoru i relaksaciji. Mnogi nestrpljivo iščekuju vikend ili godišnji odmor kako bi mogli više vremena da provode u svojoj kući za odmor ili vikendici. Bilo da je smeštena na moru ili u prirodi kontinentalnih krajeva, kuća za odmor predstavlja idealnu oazu mira u koju možemo pobeći od svakodnevnih briga i obaveza.

Osim u toplom i sunčanom periodu, značaj kuće za odmor jednako je važan i u kišnim jesenjim ili hladnim zimskim danima kada ona postaje omiljeno mesto za relaksaciju uz topli napitak i omiljenu knjigu. Željeni ugođaj u kući postiže se odgovarajućim uređenjem enterijera, a pri odabiru nameštaja i dekoracije prostora nikako ne bi trebalo zanemariti njegovu funkcionalnost. Taj deo posebno dolazi do izražaja kada se radi o prostorima manje kvadrature.

U nastavku donosimo nekoliko saveta o tome kako kuću za odmor učiniti praktičnim i prijatnim mestom za boravak!

Makeover kuće za odmor

U kući za odmor vreme najčešće provodimo s prijateljima ili porodicom, zato je važno prostor organizovati i namestiti tako da osigurava dovoljno mesta za sve, a da zadrži vizuelno lep izgled. Ako kuću iznajmljujete, prostor mora biti uredan i praktičan, te uvek spreman za jednog gosta više. Sa druge strane, unutrašnje uređenje i izgled enterijera prvo je što će gosti primetiti. Upravo zato nameštaj i dekorativne elemente treba pažljivo ukomponovati, jer će celokupan ambijent ostaviti dobar utisak na goste. Iako ponekad nije jednostavno spojiti funkcionalnost i estetiku prostora, sledećih nekoliko trikova pomoći će vam da u tome uspete.

• Osećaj topline najlakše se postiže dobro odabranom rasvetom. Način na koji je uklopimo značajno može promeniti izgled samog prostora, jer će senke i lampe toplijih nijansi ublažiti vizuelno hladne prostore. Isti efekat postiže se korišćenjem prigušenog svetla koje ujedno deluje i opuštajuće. U tu svrhu mogu se koristiti i sveće, dekorativni fenjeri ili nanizane ukrasne lampice koje su postale nezaobilazne u uređenju enterijera. Osim što osvetljavaju prostor, služe i kao zanimljiv dekorativan detalj. Postavljanjem rasvete na odgovarajuća mesta možete naglasiti pojedine delove prostora, te istovremeno prikriti nedostatke koji će ostati u senci.

• Pri odabiru nameštaja birajte komade koje možete iskoristiti na više načina i to u raznim delovima kuće. Na primer, mala drvena stolica bez naslona može poslužiti kao noćni stočić, a po potrebi preko dana kao dodatno mesto za sedenje. Ključ je u multifunkcionalnosti, sve je dopušteno, budite maštoviti...

• Kada je reč o mestu za spavanje i ovde se ističe potreba za praktičnosti. Obzirom da se radi o komadima nameštaja većih dimenzija koja zauzimaju gotovo najviše prostora, kreveti na razvlačenje idealna su opcija za manje prostore, ali i u situacijama kada se iznenada ukaže potreba za dodatnim mestom za spavanje. Za sobe za goste ili dečje sobe najbolji su izbor kreveti na sprat, jer ne zauzimaju puno prostora, a moguće je ugostiti više osoba.

• Ukoliko vašoj kući za odmor treba malo osveženja, promenom boje zidova ili plafona možete puno postići. Svetlije nijanse zidova te podnih obloga osvežiće ga i vizualno učiniti većim i otvorenijim.

• Pri uređenju, kupatilo nikako ne bi trebalo biti zanemareno u odnosu na ostale delove kuće. Njegovo uređenje ne zahteva veliki trošak da bi stilski delovalo zanimljivo i usklađeno. Dovoljno je samo uz malo ideje poigrati se detaljima kao što su boje tepiha ili peškira. Peškiri su ovde svakako vrlo zahvalan dekorativni detalj, zahvaljujući uočljivosti i nizu boja koje se mogu kombinovati. Način na koji ćete ih složiti ili rasporediti na policama stvoriće jedinstven izgled vašeg kupatila. Ne zaboravite da svoje kupatilo možete pretvoriti u mali wellnes uz mirišljave sveće koje ćete uskladiti sa još nekim detaljima u istom tonu.

• Pravo mesto za odmor to ne može biti u punom smislu reči, ako se u njemu ne nalazi barem jedna udobna fotelja u kojoj ćete zasigurno provesti većinu vremena. Smeštena u delu kuće uz prozor ili nekom mirnom kutku biće omiljeno mesto za opuštanje uz knjigu, novine ili tablet. Ukoliko više preferirate boravak na otvorenom, proširite svoju malu oazu na terasu ili baštu. Baštenska ležaljka sa udobnim jastukom i prekrivačem za kasnije letnje sate idealna je opcija. Vaš će baštenski prostor takođe biti prijatniji za boravak, ako primenite neku od ideja za uređenje. Dodajte baštensku rasvetu, fenjer ili svećnjak na baštenski stočić, te par ukrasnih jastuka na ležaljku. Kako na odmor verovatno ne idete sami, osigurajte nekoliko fotelja ili baštenskih ležaljki više kako se ne biste morali boriti za slobodno mesto :)
 

Detalji čine razliku

Dekorativni detalji su nezaobilazan element pri kompletnom uređenju prostora. Njihova upotreba je zabavna, a mogućnosti su beskrajne. Mali fenjeri, vaze za sveže ubrano cveće, keramičke posudice ili svećnjaci raznih boja, dimenzija i materijala, savršeno će upotpuniti prazne površine poput polica, stočića ili komoda. Ukoliko zanemarite zidove, kuća bi mogla da deluje prazno. Pronađite idealnu zidnu površinu koja će podići čitavu prostoriju ukoliko na nju stavite neki zidni ukras poput rama sa inspirativnom porukom, zidnog sata ili ogledala. Ukoliko imate baštu ili balkon, odredite kutak koji ćete urediti saksijama i fenjerima i opremite se za uživanje.

Zavese, prekrivači i ukrasni jastuci raznih boja i printova efektno mogu ispuniti prostor i savršen su ukras dnevnog boravka. Birajte nijansu koja će dominirati prostorijom, a zatim uz nju kombinujte još nekoliko boja koje će se lepo uklopiti.

Pri odabiru boja i detalja birajte one kojima ćete dati željeni karakter prostoru. Uređenje enterijera kuće za odmor neka bude izraz vaše ličnosti. Cilj je da kreirate prostor u kom ćete se najbolje osećati. Čak i vrlo jednostavan, minimalistički uređen prostor možete za čas obogatiti korišćenjem nekih od spomenutih dekoracija. Uz nekoliko jastučića, vaza ili svećnjaka, vaša kuća za odmor vrlo brzo može poprimiti sasvim drugačiji izgled. Prednost je što sitnije detalje možete vrlo često menjati, pa je gotovo nemoguće da će vam izgled prostora ikada dosaditi.

Probudite svoju kreativnost i prepustite se izazovu!

Saznajte više

Vodič za kupovinu paviljona

Vodič za kupovinu paviljona

Vodič: Kako da izaberete odgovarajući suncobran

Vodič: Kako da izaberete odgovarajući suncobran

Vodič: Kako da izaberete sanduk za jastuke?

Vodič: Kako da izaberete sanduk za jastuke?

Tramboline: 7 stvari koje treba da uzmete u obzir pre kupovine

Tramboline: 7 stvari koje treba da uzmete u obzir pre kupovine