Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Održavajte svoje peškire mekanim i čistim

Održavajte svoje peškire mekanim i čistim

Kako peškire održavati mekanim i čistim?

Znate onaj divan osećaj kada stanete pod topli tuš ili uronite u kupku? Možda ste se čak i razmazili predugačkim kupkama, ali osećaj čistoće i svežine lako se može uništiti ako posegnete za listom brus papira ili ustajalim, smrdljivim peškirom kada završite sa kupanjem. 

Peškiri neprijatnog mirisa koji su mokri, gusti i topli lako privlače klice i bakterije. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste dobili higijenski mekane peškire i izbegli rizik od zaraze i smrdljivih peškira. Pročitajte više o tome koliko često prati peškire i kako zaštiti peškire od neprijatnog mirisa.

Koliko često prati peškire?

Peškir ne treba prati svaki put nakon korišćenja. Generalno je preporučljivo prati peškire nakon što ste ih upotrebili tri puta. Na taj način ćete izbeći smrdljive peškire, a istovremeno paziti da je peškir higijenski i da ne privlači klice.

Peškirima ne treba više od preporučene doze praška za pranje. Baš suprotno. Jednostavno će upiti višak sapuna, a to može rezultirati privlačenjem klica. Najbolji način za uklanjanje klica sa peškira je pranje u vrućoj vodi - po mogućnosti na 60 °, jer većina bakterija umire na temperaturi od 60 °. Ali uvek se pridržavajte uputstava na nalepnici za negu.

Kako prati peškiri da budu mekani?

Ako želite mekane peškire, uvek ih je dobro protresti pre nego ih osušite. To će im pomoći da duže ostanu mekani. Važno je isprazniti mašinu čim se ciklus završi. Ako dopustite da peškiri leže mokri u mašini, mogu se usmrdeti i razviti buđ. Odmah prenesite peškire u sušilicu ili ih obesite da se osuše tamo gde imaju dovoljno prostora. Ako su peškiri novi, pobrinite se da pravilno perete nove peškire.

Jedan od saveta za očuvanje mekoće peškire je korišćenje loptica za sušenje u sušilici veša. To peškire čini pahuljastim i smanjuje vreme sušenja, tako da takođe možete uštedeti novac na električnoj energiji. To je win-win situacija!

Dajte peškirima dovoljno prostora da se osuše

Ako u kupatilu nemate prostora, lako ćete doći u iskušenje da okačite nekoliko peškira jedan na drugi. Ali ovo je užasna ideja! Ako se peškirima ne da dovoljno prostora da se osuše, vlaga na njima mogla bi da privuče bakterije.

Kako sprečiti loš miris peškira?

Ako su vam peškiri smrdljivi, ne očajavajte. Pomoć je tu! Bacite smrdljive peškire u mašinu  i dodajte jednu šoljicu praška za pecivo i jedan decilitar providnog sirćeta. Ne upotrebljavajte omekšivač prvi put, a zatim odaberite program pranja od 60º.

Kada se ciklus pokrene, zaustavite mašinu i pustite peškire da se namaču praškom za pecivo oko sat vremena. Kada istekne sat, ponovno pokrenite mašinu i pustite da ciklus završi. Zatim krenite ispočetka. Ali ovaj put dodajte normalnu dozu omekšivača i još jedan decilitar providnog sirćeta. Nakon što završite dodatno pranje, odmah prenesite peškire u sušilicu. Pokrenite je na najvišoj mogućoj postavci i pustite da radi dok se peškiri potpuno ne osuše.

Ako niste zadovoljni rezultatom, možete pokušati da namočite peškire. Smrdljive peškire stavite u veliku kantu sa vrućom vodom i deterdžentom na 48 sati, a zatim ostavite da se osuše. Ako ni ova metoda ne pomaže, to znači da vam zaista trebaju novi peškiri.

Još saveta za peškire

Imate li savete koje primenjujete za održavanje higijenskih i mekanih peškira i izbegavanje smrdljivih peškira? Slobodno ih podelite sa nama u komentarima!

Saznajte više

Favoriti kupaca: oprema za kupatilo

Favoriti kupaca: oprema za kupatilo

Pretvorite kupatilo u svoju spa oazu

Pretvorite kupatilo u svoju spa oazu

U centru pažnje: Serije peškira

U centru pažnje: Serije peškira

Letnja atmosfera i u vašem kupatilu

Letnja atmosfera i u vašem kupatilu