Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više. 

4 odlične ideje za uređenje uskog, pravougaonog boravka

4 odlične ideje za uređenje uskog, pravougaonog boravka

U većini domova boravak nije pravilnog, kvadratnog oblika, već pravougaonog. Stoga niste među retkima ako vam je planiranje i opremanje boravka nameštajem izazov. Pročitajte naše savete o uređenju enterijera i maksimalno iskoristite svoj prostor u kom ćete uživati vi i vaši najbliži.
 

1. Rasporedite nameštaj po zonama

Uskoj, pravougaonoj sobi neće odgovarati svaki komad nameštaja. Stoga je dobro prvo isplanirati i uvesti manje grupe, tj. područja sa posebnim namenama i smestiti ih u prostoru. Tako ćete izbeći utisak pretrpanog boravka. Razmislite gde će vam biti područje za odmor i čitanje, za igru, i za gledanje TV-a, svakako sa neizbežnom velikom garniturom. :) Svako područje će imati svoju funkciju u sobi te ga je lako prilagoditi određenoj nameni. 

2. Pažljivim smeštanjem nameštaja maksimalno iskoristite prostor

Najčešća greška prilikom uređenja uske sobe jeste postavljanje nameštaja uz zid da bi se stvorio utisak prostranosti. Većina ljudi uverena je da će postići uspeh postavljanjem uskih tepiha i stočića. Nažalost, time se soba samo još više smanjuje jer deluje izduženije umesto prostranije i šire.

Svoj trosed trebate staviti dijagonalno ili vertikalno u odnosu na zid da biste dobili više "vazduha" oko nameštaja. Vaš će boravak tako dobiti utisak prozračnosti. Trosed koji izaberete prilikom kupovine ne bi smeo da bude predugačak ili preširok; pripazite da zauzima razumnu količinu prostora. Imajte na umu da oko njega možete da hodate normalno i krećete se. Još jedan savet za uređenje pravougaone dnevne sobe jeste da koristite okrugao nameštaj: na primer, okrugao stočić, okrugao tepih i tabure. Kada nemate puno prostora za pokrete u prostoriji, puno će vam značiti okrugao nameštaj. 

3. Izvucite maksimum od uglova sobe

Još jedan način kako pravilno urediti pravougaonu dnevnu sobu jeste da uglove osposobite za praktičnu upotrebu. Izaberite samostojeće police s kojih možete uzimati stvari sa svih strana. Osim što će idealno dopuniti pravougaonu sobu, dobićete i puno mesta za odlaganje. Ako pak imate stvari koje nisu prijatne oku, smestite ih u korpe ili kutije na polici, a opet će vam biti na dohvat ruke kad god vam zatrebaju. 

Mali stočić za kafu idealno je rešenje za usku, pravougaonu dnevnu sobu. Na ovaj način možete izvući najviše iz uglova sobe u kojima je teško smestiti neki drugi komad nameštaja a da pritom zadrži svoju funkcionalnost. Još jedna, česta opcija je da stavite jednu fotelju pored stočića. Jako lako: dva komada nameštaja i već imate svoj mali, prijatan kutak za čitanje!

4. Držite se svetlih boja i pustite svetlost unutra

Uske i pravougaone sobe čine se malim. Stoga je skoro pa pravilo da se držite nameštaja i dekoracija svetlih boja. Ne zaboravite dati prostora svetlosti koja će potom sama učiniti svoje. Soba sa mnogo prirodnog osvetljenja izgleda prostranije i primamljivije.

Ogroman, lep tepih svetlih boja vizuelno će povećati sobu, a to je prioritet kad razmišljate o enterijeru vaše uske, pravougaone dnevne sobe. Tepih treba biti dovoljno veliki da je smešten i ispod troseda i stočića, što znači da ste tako definisali prostor, a u isto vreme podelili pravougaoni boravak na manje, funkcionalne zone. To je idealno rešenje kojim rešavate problem dužine vašeg boravka.

Saznajte više

Kako formirati radni prostor u postojećem enterijeru

Istaknute lampe novog asortimana

6 povoljnih ideja za moderan dnevni boravak

Izbor i postavljanje zavesa i rolo zavesa

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.