Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Metalne baštenske saksije, sive baštenske saksije i visoke saksije

Vodič: Izbor baštenskih saksija

Pre nego što izaberete svoju novu saksiju za cveće, razmislite gde ćete je smestiti kako biste bili sigurni da birate odgovarajuću veličinu, oblik, materijal i stil. Dopustite nam da vas vodimo do odgovarajućeg izbora. 

Veličina baštenske saksije

Najpre razmislite koje biljke želite na svom balkonu ili terasi, koliko su velike i koliko mogu rasti. Dobro je započeti sa saksijom koja je veća od biljke, tako da ima prostora za rast.

Baštenska klupa sa biljkom u metalnoj baštenskoj saksiji


Razmislite i o korenu biljke. Obično im je potrebno prostora veličine biljke i ispod zemlje.

Oblik baštenske saksije

Četvrtaste baštenske saksije omogućavaju vam da uredno rasporedite svoje posude. Možete ih koristiti za obeležavanje staze ili za označavanje određenog područja na terasi ili ulazu. Četvrtaste saksije za cveće mogu se postaviti vrlo blizu jedna drugoj, što olakšava zalivanje biljaka bez prosipanja.


Uzdignute saksije mogu kreirati moderan, lagan i prozračan izgled na vašoj terasi ili balkonu. Idealne su za biljke sa dugim listovima, vinovu lozu ili biljke poput bršljana jer mogu rasti dugo pre nego što se listovi susretnu sa podom.

Uzdignute saksije na velikoj terasi sa pogledom na more


Saksije sa uskim otvorima imaju tendenciju da zadržavaju vlagu, sprečavajući da se biljka isuši. Međutim, sa njima može biti malo teže rukovati kada želite da presadite biljku.

Dve sive baštenske saksije na tepihu

Materijal baštenskih saksija

Materijal je ključan za težinu saksije. Planirate li da premeštate saksije po svojoj terasi ili balkonu? U tom slučaju je dobra ideja da nabavite male saksije, poput pletenih ili plastičnih.

Dve kockaste baštenske saksije jedna do druge


Ako je tamo gde živite jako vetrovito, ili ako imate decu koja se igraju na terasi ili balkonu, razmislite o težim saksijama, jer ih je teže i prevrnuti.

Visoke baštenske saksije i niske baštenske saksije na velikoj terasi

Visina baštenskih saksija

Visoke saksije za cveće se mogu lakše zalivati, a mogu se koristiti i za razdvajanje prostora, pa mogu odvojiti mesto za druženje od prostora za jelo ili prostora za igru. Uz visoke saksije možete stvoriti prijatan kutak, zaštićen od vetra.

Pronađite još ideja za kreiranje jedinstvenih prostora na otvorenom

Stil baštenskih saksija

Saksije i biljke šlag su na torti kada je u pitanju uređenje vaše terase ili balkona. Oni stvaraju živahan, dinamičan izgled, a ako kombinujete i uskladite svoje baštenske saksije, možete još više doprineti ovom izgledu.

 

Saznajte više

Vodič: Kako da izaberete odgovarajući suncobran

Vodič: Kako da izaberete odgovarajući suncobran

Vodič: Kako da izaberete sanduk za jastuke?

Vodič: Kako da izaberete sanduk za jastuke?

Kako izabrati baštensku lounge garnituru?

Kako izabrati baštensku lounge garnituru?

Vodič: Kako odabrati prave baštenske stolice

Vodič: Kako odabrati prave baštenske stolice