Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna
Žene koje pišu spisak za kupovinu i novogodišnji pokloni pod drvcem

6 saveta kako isplanirati kupovinu novogodišnjih poklona

Praznici nam vrlo brzo stižu, a sa njima i puno praznične radosti, a za neke i puno stresa i dugačak spisak obaveza. Ovde smo kako bismo vam pomogli da ove praznike učinite opuštenijim uz par jednostavnih saveta kako planirati novogodišnju kupovinu poklona na vreme.

1. Definišite svoj budžet i držite ga se

Prvi korak u novogodišnjoj kupovini jeste postavljanje budžeta. Svakako je dobra ideja uštediti određen iznos tokom godine kako ne biste brinuli tokom ionako stresnog decembra. Ako svakog meseca uštedite mali iznos, bićete spremni na vreme.

Ako imate generalnu ideju o tome koliko ćete potrošiti na svaku osobu, zapišite to u svoj planer ili beleškama na telefonu. Na primer, možda ćete potrošiti više novca na svoju užu porodicu nego na prijatelje, ali svakako napravite svoju računicu.

2. Napravite popis i dva puta proverite

Morate da odlučite kome kupujete poklone. Neki kupuju poklone samo za užu porodicu. Drugi uzimaju poklone za celu porodicu, prijatelje, saradnike i ostale poznanike. Odlučite šta vama (i vašem budžetu) odgovara. Takođe proverite i dogovorite se sa prijateljima i porodicom o tome da li uopšte kupujete jedni drugima poklone.

3. Napravite novogodišnji spisak za kupovinu

Odlučite koji poklon odgovara kojoj osobi na vašem spisku. Šta im se sviđa? Posteljina, knjige, dekoracije? Imajte okvirnu predstavu o tome koje poklone želite dati ljudima sa spiska. Razmotrite njihov spisak želja, ali svakako i sami budite kreativni. Možda znate šta bi oni hteli, a da to još uvek nisu kupili. Zapišite ideje na svoj spisak i čuvajte ga u obliku koji je jednostavan za nošenje, ali i na sigurnom od radoznalih prijatelja i porodice koji sa nestrpljenjem iščekuju svoje poklone.

4. Krenite na vreme u kupovinu

Neki počinju sa kupovinom dan pre Božića. Međutim, ako počnete u novembru, imate dovoljno vremena da sve poklone posložite i upakujete bez stresa. Pratite rasprodaje tokom cele godine, a ako planirate šoping u novembru, onda je Black Friday dobar dan za kupovinu većine poklona. Ranija kupovina često znači da možete uštedeti novac i uhvatiti odlične proizvode po super cenama.

5. Ne čekajte zadnji trenutak

Mnogi ljudi završe u kupovini u poslednjem trenutku jer odlažu neizbežno. Umesto toga, napravite plan po ovim tačkama. Na ovaj način ćete takođe izbeći rasprodate artikle, velike gužve, stres i donošenje ishitrenih odluka – a možda i prekoračenje budžeta. Odvojite vreme u novembru ili početkom decembra i obavite kupovinu do kraja pre roka.

6. Isplanirajte prijatan praznični šoping

U ovakvom šopingu imaćete svoj plan sa sobom, tako da znate kome šta kupiti - ili barem okvirnu ideju šta kupiti. Ako možda niste tip osobe koja voli da provodi puno vremena po prodavnicama i ne podnosite duge obilaske u potrazi za najboljim poklonom, svakako pretražite sve online, kako biste tačno znali gde možete samo pokupiti poklone i što pre završiti planirani spisak.

Mladi par promatra božićno ukrašen izlog

Zamolite prijatelja ili člana porodice da vam se pridruže i provedite dan u prijatnom društvu. Ukomponirajte i lep ručak, možda praznične slatkiše i neki topli napitak. Ako možete, svoju prazničnu kupovinu obavite kada nije vikend, kako biste izbegli gužvu u prodavnicama i na ulicama.