Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Pregled korpe

Vaša korpa je prazna

Besplatna dostava za online kupovine u vrednosti od 25.000 rsd ili više. Moguće je duže vreme dostave zbog predstojećih praznika.

Okruglo ogledalo iznad stola i veliko ogledalo naslonjeno na zid u hodniku

Vodič: Izbor ogledala

Korišćenje ogledala u vašem dizajnu enterijera ima mnoge prednosti. Između ostalog, ogledala prostoriju mogu učiniti prostranijom i udvostručiti svetlost u sobi. Međutim, postoje i mnoga pitanja na koja morate odgovoriti kada tražite pravo ogledalo za svoj dom: gde ćete ga postaviti, koja je svrha ogledala, koja veličina i okvir su odgovarajući itd. U ovom vodiču potražite naše najbolje savete.

1. Vrste ogledala

Postoje zidna ogledala, oblikovana za kačenje na zid, i uža ogledala koja ne moraju biti postavljena na zid. Konačno, tu su i samostojeća ogledala koja se mogu nagnuti po potrebi. Sva dolaze u različitim stilovima i veličinama.

2. Veličina ogledala

Jedna od prvih stvari za koju se morate odlučiti jeste koja je veličina ogledala prava za vaš dom.

Ako želite ogledalo kraj ormara, bitno je da možete da vidite celo svoje telo, odnosno odeću koju isprobavate. Ogledalo za hodnik može biti veliko ili srednje veličine kako biste mogli da proverite svoj izgled na izlasku.

Čak i ako ogledalo koristite samo kao komad dekora, slobodno uzmite veliko i učinite ogledalo središnjim elementom u sobi. Posebno ako ima lep, ukrasni okvir.

Okruglo ogledalo iznad stočića


Takođe se pobrinite da odaberete ogledalo koje je proporcionalno ostalim predmetima u sobi. Ako ga okačite iznad komode ili sofe, imajte na umu da bi trebao biti oko dve trećine veličine nameštaja i nikako širi od onoga što se nalazi ispod njega.

Trpezarija sa pravougaonim ogledalom belog rama iznad komode

3. Oblik ogledala

Kvadratna ili pravougaona ogledala verovatno su najčešća i mogu se činiti kao siguran izbor – i lako ih je postaviti na zid. Međutim, i drugi oblici imaju svoje prednosti. Ovalno ili okruglo ogledalo odličan je izbor koji može omekšati izgled ugaone garniture.

Ogledalo crnog okvira pored zidnog ormarića

4. Okvir ogledala

Ogledala su dostupna bez okvira i sa različitim okvirima: crnim, belim, zlatnim ili drvenim, širokim ili uskim, jednostavnim ili ukrašenim. Okvir ogledala je ono što definiše stil i hoće li ogledalo biti u skladu sa vašim enterijerom.

Međutim, ogledalo takođe može biti element koji dodaje odgovarajući kontrast vašem dekoru. Ako je vaš stil vrlo romantičan, ogledalo sa jednostavnim okvirom može biti pravi izbor. Ako je vaš stil minimalistički, ogledalo sa prelepim, ukrašenim okvirom može ga naglasiti.

Veliko ogledalo u hodniku


Ako želite da mala prostorija izgleda prostranije, pronađite ogledalo bez okvira – to je jedan od najboljih načina da prostor učinite većim nego što stvarno jeste.

5. Položaj na zidu

Dobro pravilo je okačiti ogledalo otprilike 150-160 cm od poda do sredine ogledala.

Ako ogledalo kačite iznad komode ili konzolnog stočića, postavite ga oko 25-30 cm iznad.

Okruglo ogledalo iznad radnog stola


Ogledalo treba biti centrirano u odnosu na zid ili na sofu ili kamin ispod njega, ali kako ogledala mogu poslužiti u mnoge svrhe, postoje izuzeci od ovog pravila - na primer, ako želite da ogledalo uhvati odraz sa prozora.

Dnevna soba sa velikim ogledalom naslonjenim na zid

Gde vam je potrebno ogledalo?

Ne morate da se ograničite na kačenje ogledala u kupatilu ili hodniku. Ogledala imaju toliko prednosti da su takođe idealna i za dnevne sobe ili trpezarije, ili bilo koju malu ili mračnu sobu, gde pomažu u otvaranju i osvetljavanju prostora. Međutim, postoje neke stvari koje treba izbegavati kada ukrašavate ogledalima:

  • Nemojte kačiti ogledalo nasuprot kreveta. Kada želite da zaspite, važno je da vas ne uznemiri pogled na svoje ili partnerove pokrete koji se odražavaju u ogledalu.
  • Nemojte kačiti dva ogledala jedno nasuprot drugog. To će uzrokovati da se svetlost i refleksije kontinuirano odbijaju od jednog do drugog.
  • Nemojte kačiti ogledalo tačno nasuprot prozora. Ogledalo će reflektovati svetlost u vašu sobu, što je može osvetliti, ali i zaslepiti vas.
  • Ne birajte ogledalo sa drvenim okvirom za kupatilo. Ogledalo treba biti u stanju da izdrži vlagu i vodu.

Pogledajte i naš vodič za izbor odgovarajućeg noćnog ormarića.

Saznajte više

Boja godine 2023.

Favoriti među tekstilima za dom

Romantični saveti za Dan zaljubljenih u vašem domu

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.